Grote belangstelling voor S-computer bij de KBO Schijf

De presentatie van de S-computer aan de leden van de KBO in Schijf werd bijgewoond door een groot aantal leden, zo getuige ook onderstaande krantenartikel in BN DeStem.

Seniorencomputer wekt belangstelling
door Henk den Ridder. vrijdag 15 oktober 2010 | 09:21 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 15 oktober 2010 | 09:26

SCHIJF – “En rikken? Kunnen we ook rikken op die computer?” Een mevrouw stelt de vraag in D’n Hoge Dries oprecht aan Han Magilse die zojuist enthousiast een verkooppraatje heeft gehouden voor de computer die hij met Donny Mensen heeft ontwikkeld.

De vraag van de mevrouw geeft aan dat ouderen niet afkerig staan tegenover de pc, de laptop, de computer. Maar het apparaat moet dan wel aan hun wensen voldoen.

Dat nog niet alle ouderen aan de computer toe zijn blijkt wel uit de inleiding van voorzitter Cees van Zitteren van KBO Sint Martinus in Schijf. Hij opent de bingomiddag in D’n Hoge Dries met de aankondiging dat de aanwezige senioren eerst een presentatie krijgen over de computer.

“Tegenwoordig heeft iedereen een computer. De een kan er mee werken, de ander niet”, zegt Van Zitteren. “Wij als ouderen hebben best weleens problemen met al dat computergedoe.”

Van Zitteren is dus duidelijk geen liefhebber van de bits en de bites. Han Magilse gaat zijn best doen om ook voorzitter Van Zitteren over de streep te trekken.

Dat doet hij door de laptop te presenteren die hij en Donny Mensen hebben ontwikkeld. De reden was dat ze iets te vaak de vraag kregen voorgeschoteld of de computer niet wat eenvoudiger kan. Hun pc is een stuk simpeler.

Zij verkopen de pc niet, ze verhuren hem. Het eerste half jaar kost dat 24,95 euro, daarna 19,95 euro per maand. Na drie jaar daalt het abonnement naar een tientje per maand. Of men koopt de computer voor 50 euro over. Voor dat bedrag krijgt de abonnee een laptop met op ouderen gerichte programmatuur. Geen ingewikkelde structuren, overzichtelijk ingericht en zonder de mogelijkheid dat de gebruiker per ongeluk de boel verziekt.

“En we hebben er nog nooit een teruggehad!” zegt Magilse trots. Maar dat wordt anders opgevat in de zaal. “Heb je er wel uitgeleend?” vraagt een mevrouw en de lachers zijn op haar hand.

Als de pc aangaat verschijnt een rustig menu. Daar kan de gebruiker ook niets aan veranderen. Eenvoudig gestructureerd zijn de foto’s te vinden, de documenten, de rekenbladen, de filmpjes en de spelletjes.
Wie op internet wil, begint met een startpagina die wederom geheel op de oudere is toegespitst. Han Magilse: “Wat wilt u als senior nou weten? U moet naar buiten dus, de buienradar. De kranten zoals BN DeStem staan erop en de NS-reisplanner.” De zaal veert op bij het horen van een map spelletjes. “Kunnen we ook klaverjassen en rikken op die computer?” Het eerste spel kan wel, het tweede is misschien te Brabants.

De software van de seniorencomputer kan volgens de verkoper niet op een bestaande pc worden geïnstalleerd. De mensen luisteren aandachtig maar zijn na een half uur blij dat voorzitter Van Zitteren de bingomachine op tafel zet.

Klik hier voor het originele artikel.